RSS

С цвете и свещ в храма на обречените

19 Апр

Indiana Jones and the tmple of doom

(следва от предишния пост)

С всяка следваща елиминация „Мюзик Айдъл” заприличва на някаква извратена версия на „Храмът на обречените”. Отпадат участници с чудесни гласове и индивидуално присъствие, заминаха си Драго, Наталия, Рут, Соня. За сметка на това остават посредствени изпълнители като малолетната Симона, чието участие не само противоречи на правилата, но и се представя все по-зле, както и незрящата Виктория, незапомняща се като певица, разчувствала мало и голямо с жестоката си лична драма. Процентът зрители, вярващи в истинността на вота е нищожен, а повечето потребители във форумите декларират, че вече им е писнало от лични драми, повтаряни от жури, водещи и самата Виктория при всеки удобен случай, след като лицемерно са обявили, че последната е в шоуто само и единствено, за да пее. Налага се мнението, че някой сериозно „бута” рижата госпожица към финала.

Случаят с Виктория е сериозен и тревожен – въведете името й в търсачката и ще ви излязат десетки сайтове, сайтчета и дори лични страници, в които се повтаря и преповтаря казаното от нея и набедените за продуценти Иван и Андрей. Хората са реагирали по най-тривиалния начин – на стаден принцип. Изглежда е повече от достатъчно неколцина по-красноречиви да направят грамотно изказване и веднага след тях се пръкват рояци папагали без собствено мнение, които повтарят и мултиплицират тези твърдения до безкрай. Затова е страшно, връщаме се в Средновековието. Впрочем любопитното при това търсене е и друго – няма да попаднете на нито един фен клуб, посветен на певицата Виктория – блог, форуми или просто уеб страница. Кой тогава гласува за нея?

След отпадането на Соня в официалния форум пуснах тема „Виктория, Соня всъщност те победи!” и прикачих снимка на запалена свещ. В темата на Соня пък пуснахме букети цветя и мнения, че не тя е тази, която трябва да си тръгне. Мнозина ме последваха. Нямах обаче никаква представа, че толкова много народ ще извади някакви морбидни асоциации с „паленето на умряло”. Честно казано, тогава си мислех по-скоро за първите години след „промените”, когато хората се обединяваха и правеха протестни бдения със свещи пред „Александър Невски”. Темата обаче предизвика неистови реакции от страна на потребители, които иначе (по техни думи) не подкрепят Виктория – било жестоко, били сме се олели, темата трябвало да бъде отправена към продуцентите, какво била виновна Виктория… Някои мнения бяха направо на ръба на параноята и истерията.

Да кажем, че аз не разбирам значението, което повечето източноевропейци влагат в символиката на една запалена свещ. Възможно е мястото на въпросната тема да не е в папката на Виктория. Защо обаче модовете не са я преместили, заключили или изтрили? Защо никой не се замисли, че символиката може да бъде „солидарност”, протест срещу несправедливост и дори светлина за Виктория, за да види грешния път на вендета, по който е поела? Нещо повече, модератор е коментирал доста активно. За да ме обвини в неморалност. Незнайно защо, новоизлюпените „защитници” непрекъснато изтъкват недъга на Виктория, сякаш това им е единствения аргумент. Отделен въпрос е колко от тях са писали брутални и просташки неща за други участници (за тяхно щастие – млади, красиви, здрави и прави). Много от тях са писали доста активно и в темата „Писна ми!”, в която се коментира има ли тази драма място в музикален формат. Получих и лични съобщения от сорта на „Умри, копеле, ти трябва да си на мястото на Виктория – сляп!”

Така да е – аз съм неморален, звяр, изрод, който се гаври със сляпо момиче, въпреки, че никъде в постовете си не съм споменавал недъга й, а само посредственото пеене. Питам обаче къде е нейният морал? Защо 4 (четири !) години след нещастието, което я е сполетяло, тази жена инициира кампания срещу предполагаемия насилник по най-възмутителния начин? Може и продуцентите да са се възползвали. Но нали това става с нейно съгласие? Това е най-абсурдната, неморална и антиправова кампания, на която съм бил свидетел. Къде е била тази жена пред последните четири години, защо не е потърсила правата си по законов път, защо не го е осъдила? Ако това не е било възможно и прокуратурата не е намерила достатъчно доказателства, как това ще стане в едно музикално предаване? Не на последно място, раздухването на историята и предизвиканите вълни от съчувствие дават на предполагаемата жертва напълно нечестно преимущество пред останалите участници.

Виктория е лице на нещо наистина срамно, което ни връща в Средновековието, на вендета, която по никакъв начин не се вписва в културната рамка на Европа от ХХІ век. С тази кампания се издигат съмнителни ценности, нямащи нищо общо с цивилизацията – презумпция за вина до доказване на противното, освобождаване от отговорност за нанесени щети чрез откровено клеветническа кампания, заключения от общ характер на базата на едностранчив (и, честно казано доста издишащ) поглед върху събитие с голяма давност, „обратна” дискриминация.

Всичко това се случва в едно общество от уж свободни и отговорни индивиди. Нормите, по които се управлява това общество би трябвало да налагат правилото, че правосъдието е не само право, но и задължение. Същите тези норми се потъпкват публично, а излиза, че десетки българи подкрепят това и за тях „целта оправдава средствата”. Какво иска Виктория, какво се иска от обвинения от нея Д.С. не е много ясно, а май не е и важно. Важното е да има интрига и интерес към предаването, да валят SMS-и. Останалите участници, конкурентите на Виктория, както е казал народът „кучета ги яли”. Един по един те напускат „храма на обречените”, а единиците, желаещи като Индиана Джоунс да разрушат това гнездо на несправедливостта са заклеймени като злодеи.

Advertisements
 
6 Коментари

Posted by на 19 април, 2009 in Лично мнение

 

Етикети: , , , , , ,

6 responses to “С цвете и свещ в храма на обречените

 1. kabala

  1 май, 2009 at 13:08

  Хахаха,Ягуар-)))),това бяха и думите на мъжа ми-събраха паричките и си изиграха сценария-))))

   
 2. Jaguar

  30 април, 2009 at 12:32

  И какво стана снощи? Канонизирахме светица! Благородна постъпка! Аз излизам, за да спася една от тези двете! Само детско надуваемо басейнче липсваше, да ни покажат, че момата ходи и по вода.Хиляди са дали по 1.20, че и по повече, за да гласуват за Митко, Преслава или Симона, а принцесата и опосумите ни разиграха едно „спонтанно“ напускане, но чак след като прибраха гласовете.

   
 3. kabala

  29 април, 2009 at 14:01

  За пореден път съм възмутена от Виктория.Пак реши да си вдигне рейтинга-ще си ходя-няма си ходя…Или тръгваш или -не,кво си мънкаш там.То е ясно-няма си тръгне.Гъмов я наряза като кисела краставица. Зум,не става дума само за Д.С.,но и за прекаляването. Никога не съм злословила срещу подобни хора,винаги съм се молила Господ да им помогне,да им даде сили…Знаеш ли,за сетен път се убеждавам,че Той си знае работата и че за всяко нещо си има причина…Не искам да казвам по-силни думи,но това момиче премина всякакви граници.Искала да пее-че кой я спира-нека си пее,ама аз какво да направя като не може,ако ще и 5 консерватории да завърши. Лигавенето и набутването на темата мина нормалното. Има си съд,има си закон.Ако искаш нещо-вдигаш на балон държавата,докато не получиш правосъдие,но не и да търсиш снизхождение на липсата ти на достатъчно талант! Да си иде!Поне ще си отдъхна!

   
 4. Zoom

  25 април, 2009 at 19:26

  Благодаря за коментарите. Нещата съвсем излизат от контрол, Д.С. е направил опит за самоубийство, а след излизането му от кома се е превърнал в зеленчук. Междувременно от храма на обречените си тръгна още едно слънчице – Ели, докато обвинителката Виктория беше „спасена“. Нямам предствава дали с всичко, случващо се напоследък семейството на Д.С. ще има сили и средства да повдигне обвинение или да заведе дело. Надявам се обаче поне най-висшите инстанции, тези „горе“ да си свършат работата…

   
 5. kabala

  24 април, 2009 at 11:33

  Сложих вашия блог като връзка при мен,защото страшно ми допада вашето мислене и начина ви на писане. Абсолютно съм солидарна с вас.Вече взех да се питам дали има нещо нагласено в този Айдъл?! Аз,също не съм човек,който би се гаврил с чуждите страдания.В началото бях потресена,истински развълнувана,но това напевно повтаряне и насаждане в мозъка,вече ми дойде в повече.Непрекъснато чувам от устата на това момиче да не гледаме,че е сляпа,а че можела да пее…Уви,моето момиче,не ставаш.И как да не гледаме,като ти непрекъснато спекулираш с това.Че кой излезе плачливо да разказва тази история,аз ли?
  Възмутена съм. Мисля си и още нещо,но ако го кажа,че бъда разпъната на кръст.А за свещта-тя е символ и на светлото,на пътя,който душата е загубила и благодарение на огъня я намира….
  Истински съжалявам за момичетата,които си тръгнаха и съм отвратена,дори и от Фънки,въпреки,че много го харесвах…

   
 6. ludipari

  20 април, 2009 at 12:16

  Иван и Андрей са истински престъпници. Те набедиха един нещастен, болен и безпомощен човечец без каквито и да било доказателства. Освен това те НЯМАТ НИКАКВО ПРАВО да съдят когото и да било.

  Ако бяха набедили мен например за побойник, садист, изнасилвач и пр. със сигурност щях да ги вкарам в затвора. Но те са и негодници, подлеци- избраха си подходяща жертва. Набедиха един душевно болен човек, един инвалид, който не може да се защитава и съпротивлява.

  А що се отнася до журито- щом то е платено от гореспоменатите негодаи, цялата работа е ясна. Тази помия чисто и просто не бива да се гледа! Тя и бездруго няма никаква стойност.

   

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: