RSS

Мюзик айдъл 3 – чалга и цензура

12 Март

Mara_7

Още с излъчването на първия епизод от новия сезон на Мюзик Айдъл на феновете им стана ясно, че в концепцията на формата е заложено всичко друго, но не и справедливо конкурсно начало за намиране на нови музикални таланти. Протестите в официалния форум не закъсняха, а в темите, посветени на журито за нула време се натрупаха десетки мнения по повод присъствието на чалга изпълнителката Мария, известна сред народа като Мара Отварачката. Те варираха от крайно нелицеприятни и вулгарни до интелигентно и аргументирано списвани, но всички бяха обединени под мотото „Какво прави тази в журито?”

Потребителите естествено имаха право. Нещото с коефициент на интелигентност на хлебарка и демонстриращо речников запас от 20-30 думи започна да къса кандидати заради „визията” или „нулевата бленда”, но не и заради пеенето им. След като измерва някак си блендата (вероятно в пиксели), видно е, че не е компетентна да се изказва за пеенето. Какво лошо обаче има в това младо момиче да се яви на кастинг по дънки и пуловер? Може би естествения му вид? Милото, още не знае, че една жена се облича предимно с Кавали…Момичетата бяха обвинени и в други „грехове”, например „неспособност да провокират мъжете”, каквото и да има предвид с това перлата от контингента на Митьо Пайнера.

Така протестите се умножиха, а сарказмът на феновете стана още по-остър. Хората си имаха своите аргументи – след като в праймтайма в национален ефир се показват откровена простотия, нецензурни изрази и гаври с умствено изостанали индивиди, то и публиката, от която впрочем се очаква да налее пари с гласуването си, има право да си каже мнението за подобна халтурка. Мнозинството родители не желаят децата им да градят ценностната си система въз основа на унизителния начин, по който се третират кандидатите в шоуто, нито да взимат пример от прословутата „визия” на Мара Отварачката, облечена като магистрална труженичка и плашеща с вида си тип „отмъщението на доктор Франкенщайн”.

Както вече писахме, намесиха се и „отгоре”. Мистериозно изчезнаха интелигентни и остроумни мнения, написани на книжовен български език без грешки, а останаха несвързаните брътвежи, тези на маймуница, както и мненията на един – двама почитатели на Мария, впрочем със същия интелектуален капацитет като идола си. Изчезнаха постове и на потърпевши, например майката на малкото момче от Пловдив, която писа как са манипулирали кадрите при монтажа. Някой усилено се стараеше да опази имиджа на чалгата. Феновете отвърнаха на удара и основаха клуб „Отварачка”, където иронията се лееше досущ бира „Ариана”, отворена с нещо измежду силиконовите цици на Мара.

За има няма седмица „Отварачка” набъбна до 60 страници с над 10 000 посещения, докато цензурата не се намеси отново. На някои дори им бяха прекъснати правата. Протестите, че се нарушава правото на глас и свободата на слово останаха без резултат, въпреки, че бяха цитирани и съответните членове от Конституцията. Нароиха се нови теми, в които потребителите взеха да се изразяват кодирано като сицилиански донове, а цензурата се оказа катализатор за блестящо остроумие. Основа се сектата „Свидетели на Мара от седмия ден”, оформи се икона на „светицата” – Да Се Свети Блендата Й и да Пребъде Белият Й Китеник.

Е, това вече е минало. След като стана ясно, че почти всеки новорегистрирал се потребител става и член на „фен” клуба на Мара, модераторите на форума изтриха всичко. Сега във форумите трябва да се пишат само хвалебствия и дитирамби, а според неграмотно написаните думи на модератор, цитирам дословно и без корекции: „Темите заминаха в кофата защото не знаете как да се държите. Половината теми, не бяха за този форум, потребителите се чудеха как да обидят някого. Всичко на ново. Строг контрол. Никакви манипОлации няма в този форум. Просто се събудих бодър… прочетох пълните глупости, написани от вас, потребителите, видях че няма една тема, която да отговаря на раздела и изпратих всичко в космоса…” Същият този „грамотен” модератор заплашва, че който не спазва правилата, „ще си плати”.

Е, доживяхме значи цензурата, освен управляващите, да започне да обслужва и чалга „ценностите”. На който не му харесва, казват модераторите на форума, да не гледат предаването. Това е. Право на протест нямате.

П.П. Ще чакаме с нетърпение и отговора на Марфа, която също отразява събитията.

Advertisements
 
9 Коментари

Posted by на 12 март, 2009 in Лично мнение

 

Етикети: , , , , ,

9 responses to “Мюзик айдъл 3 – чалга и цензура

 1. tallulla

  14 март, 2009 at 01:39

  Хотели как можно лучше, а получилось как всегда… Типично по български. 🙂 Гледай народе, радвай се – това ти остана.

   
 2. ludipari

  13 март, 2009 at 18:10

  Цялото предаване е подло- пошловато. То се гаври с глуповатите, беззащитни кандидати за слава и то съвсем открито и нагло. Това е ОТВРАТИТЕЛНО!

   
 3. Zoom

  13 март, 2009 at 13:20

  @batpep, прав си, но няма да е актуално, щото тя вече си ги е напомпала с каквито там стоителни матрЯли се използват за случая.

  @dixito, знам за какво говориш, ти се регна малко по-късно, но ние сме изписали поне 5000 поста от началото на „зрелището“ и всички изчезнаха. Това, което не ти достига в случая се нарича „свобода на словото“.

   
 4. batpep

  13 март, 2009 at 13:00

  горе до снимката не требе ли да има и

  5. разльомбени цици?

  или нещо такова?

   
 5. dixito

  13 март, 2009 at 12:05

  Ето тук мнението на един модератор в отговор на въпроса „Къде са старите теми“:

  „Защото повечето теми не бяха по местата си!
  Честно казано съм съгласна с това, но грешката на модератора е може би в това че не премести темите на местата им
  но пък за какво да ги мести, след като пак ще му отворите работа, просто поствайте темите в подходящите подфоруми

  Едит: Хора виждам, че разбирате погрешно изтриването на темите, просто беше пълна лудница, трябва малко ред все пак “

  Не знам как да разбера правилно изтриването на толкова теми… Някой ще ми помогне ли? Явно нещо не ми достига…

  В момента темите в подфорумите на МА-3 могат да се преброят на пръсти: 6, 8 , 6, 1… И така всеки ден се изтрива всичко. Ами аз предлагам да си изтрият форума направо, след като „пак ще им отворим работа“, нали???

   
 6. Zoom

  13 март, 2009 at 10:52

  И на нея ще й дойде ред. Тук фотошопът е съвсем умишлен, за да се види какво става със силикона, когато реши да се разтече нанякъде. Иначе и тази снимка е от „преди“ – виж как й виси бюста на женицата 😉

   
 7. Marfa

  13 март, 2009 at 09:08

  Само да кажа нещо. Понеже тая снимка е доста фотошопната, та си мисля, че оня другия колаж, дето показва „дивата“ преди и сега, е наистина доста по-подходящ. А и наистина няма нужда да се заигравете с устата й. Тя и в този си вид е готова като предизвикателство в „Страх“. 🙂

   
 8. Marfa

  12 март, 2009 at 19:48

  Въй мали! 😯 Ми ше трябва да са постарая, ко да праа!
  :mrgreen:

   

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: