RSS

Протестът на 14.01. Какво точно искаме?

12 Ян

По повод блога на Тишо за протеста и липсата на алтернатива, с което като цяло се съгласявам, смятам, че е редно всеки от нас да си помисли за какво конкретно би протестирал. Положението е истински батак, но ако сами не си изчистим кочинката, Европа няма да дойде да я изчисти вместо нас.
В такъв случай обаче би трябвало ние да си излъчим алтернатива. Проблемът не е толкова в дебелокожието и некадърността на политиците, колкото в липсата на механизми за обществен контрол върху това, което те правят или не правят. А такива промени могат да се изискват от избирателите. В противен случай който и да дойде на власт ще е „маскара“, докато самото общество не наложи методи и начини за контрол върху дейността му. Лично аз искам:
1. Да знам за каква личност гласувам, а не просто за списък от неизвестни имена, напечатани на бюлетина.
2. Искам тези хора със съответен закон да бъдат задължени да дават на избирателите си периодични отчети за свършената работа, в които точка по точка се коментира прогреса по работата върху представената предизборна програма. Тези отчети трябва да се публикуват и в интернет, и отделно да се предоставят на физически срещи с избирателите от района на съответния народен представител.
3. Кандидати с начално, прогимназиално и дори средно образование не трябва да бъдат допускани.
4. Кандидати с неясна програма или такава, за която не могат да обяснят как смятат да изпълняват – също.
5. Кандидати, които не живеят в дадена община не трябва да присъстват в изборните листи на последната, как може някой, който от сто години живее в София да представлява пълноценно Девин да речем?
6. Кандидати, които не могат да докажат произхода на имуществото си и поне 10 години реален трудов стаж също не трябва да бъдат допускани.
7. Гласоподаватели, които не живеят в България в последните 4 години, предшестващи избори не трябва да бъдат допускани до урните. Същите, освен ако не са се връщали за период от поне шест месеца нямат моралното право да налагат управление на тези, които постоянно живеят в страната.
8. Гласоподаватели с образование под средно да не бъдат допускани до урните. За мен трябва да се гласува с лична карта, с диплома за завършено средно образование и с документ, удостоверяващ, че избирателят е с постоянно жителство в Република България.

Така… значи по поне горните 8 точки мога да дам мнението си и да оправдая едно евентуално участие в протест. Съмнява ме обаче, че въпросният протест ще предложи някакви аргументирани искания, близки до моите. Не ми се студува по улиците, за да правя „бройка“ в полза на някой, който смята да лови риба в мътни води, но от друга страна, ако не излезем, всичко ще си върви по старому. Няма да съм на работа, защото нямам такава, а нямам такава, защото и малкото производства, които ги имаше до идването на тройната коалиция, сега вече ги няма (аз съм текстилен технолог). Дилемата е сериозна, наистина. Но нека тези, които все още имат работа се замислят дали бездействието им няма индиректно да доведе до закриването на фирмите и предприятията, в които работят.

 
3 Коментари

Posted by на 12 януари, 2009 in Лично мнение

 

Етикети: , , , ,

3 responses to “Протестът на 14.01. Какво точно искаме?

 1. Jaguar

  13 януари, 2009 at 00:59

  arrowsss, така е, защото доста хора ще се опитат да правят с чужда пита помен. Утре ще се публикувам малко по-изчистен вариант, този пост беше надраскан набързо. Вижте и публикацията на Графа, тя е къде-къде по-стегната и конкретна. Благодаря и на двамата за коментарите.

   
 2. arrowsss

  12 януари, 2009 at 21:25

  Доста пара се вдигна покрай този протест, пък да видим какво ще излезне накрая 🙂

   
 3. Графът

  12 януари, 2009 at 19:47

  На въпроса за протеста вдругиден – благодаря, но на протест за нещо си, което още не е уточнено и което в движение ще „оформят” футболните запалянковци мен няма да видите.
  Напълно съм съгласен с Вас за акцента върху изборите като възможност.
  В блога си имам категория „Избори и изборджии”. Там има тема за избирателния закон и начините за избиране. Въпросната тема е прочетена 69 пъти и по нея няма мнение. Двете ми теми за делфините – общо 1632 пъти! 😀
  Ето адреса на категорията http://vascont.wordpress.com/category/избори-и-изборджии/
  И на темата „Реална метла!” http://vascont.wordpress.com/2008/01/22/metla/

   

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: