RSS

Софиянци наказаха политиците с гражданска активност

06 Дек

Днес, на един от най-големите празници – св. Николай Чудотворец (честито на всички именници, както и на бургазлии), софиянци доказаха, че все още не са загубили човешката си същност. С подкрепата на фондация „Щедро сърце“, „Новинар” организира кампания за събиране на запазени дрехи и обувки за децата в неравностойно положение. Иначе казано, за тези деца, за които държавата се сеща само по Коледа. Тогава политиците започват да муфтят хората за SMS-и, излъчват се сърцераздирателни клипове, организират се светски събития, на които баровците подхвърлят по някой и друг лев за благотворителност, а снимките им в скъпарски тоалети се разпространяват по всички медии.

Не зная в колко медии е обявена днешната благотворителна акция. Попадна ми ВАЦ-овския „Труд”, където пишеше, че невръстно ромче е прието в болница с почти свалена кожа, защото 14-годишната му майка го осолила като хамсия. Нямаше обаче и ред за акцията пред Народния театър. Това, което се случи там  донякъде възвърна вярата ми в доброто. Защото в 12 ч. имаше толкова хора, колкото за цял ден не се извървяха пред урните на последните избори. Площадът пред театъра беше покрит с чували, три големи камиона чакаха да бъдат натоварени, а хората прииждаха – кой с торбичка, кой с по-големичък сак. Разменяните реплики най-често бяха: „Така, де, държавата, като не може да се погрижи, поне ние с нещо да допринесем.” Новинарци предлагаха на гражданите дарителски грамоти, но повечето хора само махваха с ръка и си заминаваха. Де такова нещо у политиците, те не за грамота, а за луксозни плакети щяха да настояват, плюс репортаж по телевизията, плюс интервюта, в които могат да излеят обичайната демагогия, с която се надяват да зарибят някой заблуден гласоподавател.

Мои познати – Пепе и Марисела от Билбао (имената са променени) за заедно от 20 години. Искат да осиновят дете. В Испания това е почти невъзможно, там няма препълнени домове с изоставени дечица, затова Пепе и Марисела проучиха как стои въпроса в България. Тъкмо започнаха да подготвят документи и да планират идването си у нас, и великата „модерна” левица реши да доказва на света, че и сами можем да си грижим за сираците и тяхната издръжка. Сега Пепе и Марисела са на опашка в списъка за осиновяване на… китайче. Малко след това в Англия гръмна скандала с дома в Могилино, а към ВВС полетяха хиляди гневни писма с настояване да се окаже някакъв натиск.

Не зная дали 100% от хората ще се съгласят, но за мен подобна промяна в политиката е не само неуместна, но и престъпна. В крайна сметка от осиновяването в чужбина, пък и в България, едно дете ще види само добро. Зле ли е да бъде отгледано в нормално семейство, зле ли е да бъде обичано? Толкова ли е зле това дете да получи възможност за добро образование и хубав старт в живота? Да, ама не. Държавата е решила, че е по-възпитателно тези деца да бъдат държани в домове, да бъдат бити, изнасилвани и стреляни от разни изроди (визирам случая в Трън), или ако не чак такива ужаси, то поне урок по оцеляване с порцион от 1.80 лв дневно. Нищо чудно, че днес на площада пред театъра се стекоха повече хора, отколкото някои партийни централи мечтаят да видят пред урните. И ако все още имат някаква доблест, политиците трябва да признаят, че днешната гражданска активност беше шамар за тях.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на 6 декември, 2008 in Лично мнение

 

Етикети: ,

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: