RSS

Батенце, защо…? (І)

03 Дек

Татенце, защо водата
корабчето носи
и защо е прасчо розов,
патенцата – боси?

Това е детска соц. класика от времето, когато Владо Береану беше само бате Влади. Днес ми се ще да перифразирам въпросите, като започна с „батенце, защо?”. Персонажът „бате” на всеки му е ясен…
Та… батенце, защо:

• в Англия, където непрекъснато вали не видях и една локва, а в София за 1 куб. мм дъжд локвите са повече от звездите по нощното небе? Да не би да е защото настилките и дренажите на хората са в идеално състояние? Или пък от общината са решили да осигурят безплатно пране на чакащите по спирките?
• приятелите ми, дошли на гости от разни европейски градове стъпват като по яйца и се предупреждават едни други за „пеещите плочки”, върху които като стъпиш, те оплискват с кална вода до глезените? Да не би да е защото в София здрава плочка не можеш намери и със свещ, включително и жълтите павета?
• непрекъснато виждам циганки с метли, но планините от боклук никога не намаляват? Да не би да е защото в „Чистота” никой нищо не върши, но затова пък се опитваме да интегрираме ромското малцинство и усвояваме пари по тази линия?
• се издават разрешителни за строежи на местата на градинки и паркове, а на всички отгоре не е задължително те да имат подземни гаражи и след издаване на обекта да си ремонтират разбитата инфраструктура? Да не би да изпитваме носталгия по ориенталска София от преди Освобождението, с калните тесни улички?
• паяците вдигат някой мизерен „Голф”, но мутресата с гигантския Мерцедес, която е спряла на автобусната спирка, а зад нея три рейса надуват клаксоните дори не е глобена? Да не би защото полицаите взимат рушвети?
• тарабите на хилядите строителни обекти са облепени с кичозни афиши на разни певачки, останки от изборите отпреди 4 години и пъстри графити с неизвестен контекст? Дали не е, защото в чалгарската ни държава погледите ще се спрат на циците на певачките и никой няма да се замисли защо тарабите все още са там, когато пусковия срок на метрото почти изтече?
• всички карат в бус линията, а самият автобус излиза в трета лента, та дано се класира в рамките на графика? Да не би защото една линейка, ако не закъснее поне 1 час, няма да се казва „Бърза помощ”?
• книгите се продават на грозни самоделни сергии, вместо в нормални книжарници? Да не е заради това, че иначе ще трябва да се отделят помещения за книжарници, вместо площите да се дадат скъпо и прескъпо за разни молове и други шоуруумс?
• всичко живо продава алкохол и цигари на малолетни, ама наказани няма? Сигурно, защото иначе търговията е доста хилава. Нали всеки се прехранва с прекупвачество…

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на 3 декември, 2008 in Лично мнение

 

Етикети: , , , ,

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: