RSS

Популяризатори на българското ІІ

08 Окт

Разбрали сте вече от предния ни пост, в който ви представихме канала на bulgad в youtube.com, че една от целите ни е да обръщаме внимание върху работата на хората, които популяризират българското наследство  чрез личните си страници в мрежата. Материали не липсват, защото за щастие все – още има българи, които не жалят личното си време и средства за нещо на ползу роду. Можем само да ги поздравим и да си пожелаем да има още като тях.

Както гласи максимата, „Приятелите на моите приятели са и мои приятели“ 🙂 В тази връзка ви представяме страницата Ziezi ez quo Vulgaris*, която наскоро навърши 10 години. От интересните материали, публикувани там избрахме този за древнобългарските символи.

Древнобългарски символи

Древнобългарски символи, срещащи се предимно върху керамични отломки (най-вече дъна на глинени съдове). Вероятно повечето от тях представляват клеймо на грънчарски работилници в ранното средновековие.

Най-често срещаните древнобългарски знаци върху каменни блокове от архитектурни паметници на средновековна България. Повечето от тях (с изключение на знака „IYI“) най-вероятно са „запазени марки“ на каменоделни работилници. Фактът, че се срещат върху всеки 5ти – 10ти каменен блок вграден в крепостната стена на Плиска, говори именно в подкрепа на тази теза. Съществува и предположение, че тези знаци имат сакрална сила и затова са изписвани на различни места по сградите на древна България.

По материали от статията на Живко Аладжов
„Проучвания върху старобългарските знаци“
„Разкопки и проучвания“ книга XXII
София, 1991 година

(c) 1999-2006

* Зиези, от когото са българите

Advertisements
 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: